od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ekologije» Zašto je dobro znati reciklirati

Svet ekologije

zasto-je-vazno-reciklirati-cover

Zašto je dobro znati reciklirati

Prema izveštajima iz 2016. godine u Srbiji se nalazi NEVEROVATNIH 97 % otpadnog materijala na deponijama. Kada uporedimo sa zemljama kao što su Japan sa 80 – 90% recikliranog otpada i Austrija, zemlja koja toliko reciklira da im ostaje svega 3% otpadnog materijala, priznateće da je našacifra više nego zabrinjavajuća.

zasto-je-vazno-reciklirati-1Reciklaža je proces koji se primenjuje u okviru 3 osnovna načela upravljanja otpadom – 3R.

REDUCE – smanjiti količinu otpada

REUSE – ponovo iskoristiti

RECYCLE – reciklirati

Recikliranjem se smanjuje isparavanje štetnih gasova, smanjuje upotreba novih sirovina i resursa i smanjuje količina otpadnog materijala na deponijama.

Sve se može reciklirati: staklo, papir, plastika. metal..

Uprocesu dobijanja stakla troši se dosta električne enrgije,  rečna korita i oslobađa velika količina štetnih gasova. Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se energije dovoljne za sijalicu od 100W za puna četri sata rada a u proseku u svetu godišnje se baci 28 milijardi flaša! Reciklažom stakla nastaje nova boca. Staklo se može reciklirati bezbroj puta  ne gubeći na kvalitetu.

Papir se može reciklirati do 7 puta. Dobija se preradom drveta a posledica je nestajanje velikih i starih šuma. Jedna bukva dnevno proizvede kiseonika dovljno za 64 osobe. Kina je loš primer ophođenja prema prirodi- površina Kine bila je pokrivena sa 90% šume dok je danas svega 5%.

Reciklažom jedne tone papira uštedite: električnu energiju dovoljnu za napajanje domaćinsta za 6 meseci, 7 000 l vode i 17 stabala šume.

Metal se dobijanja iskopavanjem ruda, a posledica je nestajanje velik zelenih površina, veliki utrošak električne energije i visoka zagađenost vazduha. Važno je znati da je 80% delova automobila moguće reciklirati.

Danas se sve pravi od plastike od čaša, igračaka za decu, delova elektičnih aparata do čačkalice. Plastika se dobija kombinacijom nafte ili prirodnog gasa sa kiseonikom. Alarmantan podatak govori da će resursi nafte presušiti za 35 godina.

Zato je dobro znati reciklirati!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh