od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Znate li čemu služi?

Svet zanimljivosti

cemu-sluzi-cover

Znate li čemu služi?

Svi mi imamo, znamo ( ili ne znamo ) da postoje određene stvari i koristimo pojedine predmete u svrhe za koje možda prvobitno taj predmet nije namenjen. Možda ste se nekad zapitali čemu služi, a možda ste samo puki posmatrač… Bilo kako bilo, sigurno ćete se iznenaditi za šta služe ove stvari.

cemu-sluzi-4Mali džep na farmerkama – nastao krajem XIX veka da bi kauboji imali gde da stave svoje džepne satove, jer su ih oštećivali i gubili nošenjem u prslucima.

Nitne na džepovima – pošto su farmerke bile namenjene radnicima, a njima su se džepovi često cepali, krojač u San Francisku je osmislio da stavi bakarne nitne i ojača ih. Pošto nije imao novca da zaštiti svoj patent, u dogovoru sa Levi Štrausom farmerice su počele tako i da se proizvode, a da bi bile lepšeg izgleda – konac na štepu džepa je u istoj boji kao i nitne.

Fioka u rerni – iako je verovatno ne koristite u tu svrhu, fioka u rerni služi da bi jelo zadržalo svoju toplotu do serviranja. Uvek vruće jelo stavite u tu fioku nakon pečenja i ono će održati toplotu.

Bide – kao deo kupatilskog nameštaja, bide je nastao u Francuskoj usled generalno retkog kupanja vojske, a njegova svrha je za ispiranje intimnih delova tela nakon obavljene nužde, da bi se bar taj deo održavao čistim u vreme osvajanja i ratova.

Rupa na kašici/varjači – ova rupa nije tu slučajno, već služi za tačno merenje jedne porcije špageta.

Rupica na čepu hemijske olovke – izmišljena je radi toga da u slučaju gutanja čepa, koje nije retko kod male dece, ali i odraslih koji imaju naviku da ga žvaću, ne dođe do brzog gušenja. Kroz tu rupicu može da prođe dovoljno vazduha da vas održi u životu dok ne dođe hitna pomoć.

cemu-sluzi-3

Dve rupice na starkama – Iako ih možda nemate, sigurno ste primetili da starke sa strane imaju dve rupice. One nisu tu radi ukrasa, već služe da učvrstite patike provlačenjem pertli kroz te rupice. Ovakav način pertlanja se naziva „bar lacing“, a posebno je značajan onima koji trče u ovim patikama.

cemu-sluzi-2

Rupa na lavabou – Njen naziv je porcelator, a ima dve funkcije: služi da voda brže otiče iz lavaboa usled proticanja vazduha kroz taj otvor, a druga funkcija je oticanja vode u slučaju začepljenja donjeg otvora.

cemu-sluzi-1

Tačkica/crtica na broju 5 numeričke tastature i daljinskog upravljača – služi da bi slabovide i osobe sa oštećenim vidom mogle da se orijentišu gde se nalaze ostala dugmad na daljinskom i tastaturi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh