od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet obrazovanja» Novo za sve sadašnje osmake – nacionalna matura!

Svet obrazovanja

bez-prijemnih-ispita

Novo za sve sadašnje osmake – nacionalna matura!

Izmene u sistemu obrazovanja su u najavi, a tiču se polaganja prijemnih ispita! Čeka se da nacrt radne verzije nakon javne rasprave dobije finalnu verziju i bude usvojen od strane Nacionalnog prosvetnog saveta. To bi trebalo da se desi pre nove školske godine i u tom slučaju sadašnji osmaci i svi drugi koji budu želeli da studiraju 2020/2021.školske godine, imaće priliku da na svojoj koži osete ovu promenu.

Kada položite veliku maturu, do sada je za upis na fakultet bilo obavezno polaganje prijemnog ispita, koji se sastojao od nekoliko testova, zavisno od fakulteta na koji konkurišete za upis i za svaki fakultet posebno, a sakupljeni bodovi za srednje obrazovanje bi se dodavali broju bodova sa prijemnog ispita. Novina bi bila ta da bi se u srednjim školama polagala nacionalna matura i to bi bilo dovoljno da konkurišete na neograničeni broj fakulteta. Srpski jezik je u planu da ostane obavezan za sve đake, matematika samo za one koji je uče duže od dve godine, dok će ostali imati mogućnost odabira stručnog predmeta, a 3. ispit bi bio jedan od sledećih: strani jezik, biologija, hemija, istorija, geografija ili fizika.

bez-prijemnih-ispita-1

Za gimnazijalce bi bila obavezna opšta matura iz srpskog jezika i matematike, uz odabir još jednog predmeta po izboru. Ako bi za fakultet bilo potrebno da se polože dva izborna predmeta – jedan se uzima kao 3.obavezni ispit, a drugi kao 4.izborni predmet. Za stručne srednje škole  rezervisana je stručna matura, u koju će biti uključeni stručni praktični i teorijski test, uz obavezno polaganje srpskog jezika i matematike ili drugog predmeta po izboru. Svi koji žele da nastave umetničko obrazovanje na nekom od umetničkih fakulteta polagaće umetničku maturu, sa obaveznim umetničkim praktičnim i teorijskim testom.

Pogledajte više iz kategorije: Umetničko obrazovanje, Srednje obrazovanje, Osnovno obrazovanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh