od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Svet zdravlja

Stop-ekcemu-cover

Stop ekcemu

Jedan problem – četiri rešenja, sledi I/IV

Hladnoća, vetar, suv vazduh i velike temperaturne razlike, kojima smo izloženi zimi, dodatno pogoršavaju tegobe izazvane ekcemom.

Kortikosteroidi i imunomodulatori

Kortikosteroidi su važni u lečenju kožnih bolesti i raznih upalnih procesa kože jer imaju antiinflamatorno dejstvo. Vrlo često se kombinuju s raznim antibioticima i antisepticima da bi se dobili univerzijalniji i efikasniji preparati.

Kako se terapija sprovodi?

Lekar najpre treba da utvrdi tačnu dijagnozu i proceni težinu bolesti kako bi mogao preporučiti adekvatne preparate. Prilikom odluke o načinu i dužini lečenja, treba voditi računa o jačini preparata, neželjenim efektima, pacijentovom uzrastu, mestu na koje se nanosi i farmakološkom obliku leka (krema, mast, gel).

Važan savet: Postoje i druge kreme i lekovi koji se mogu dugo koristiti, a koji ne izazivaju neželjene efekte kao kortikosteroidi. To su tzv. imunomodulatori, koji ublažavaju upalne promene na koži. Primenjuju se nakon što se glavna upalna reakcija suzbije lokalnom kortikosteroidnom terapijom, a dovede do potpunog zalečenja, bez neželjenih posledica.

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: Fizioterapeutska ambulanta Vasić, Dermatološke ordinacije, Domovi zdravlja, Kliničko bolnički centri, Poliklinike, Bolnice, Lekarske ordinacije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh